Diety wegańskie należą do jednych z najtrudniejszych do skomponowania i urozmaicenia z racji ograniczeń związanych z eliminacją produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród wegan często występują przy źle zbilansowanym jadłospisie niedobory żelaza. Warto również suplementować witaminę B12.

Dieta wegańska 1700 kcal.

Diety redukcyjne oparte o deficyt energetyczny tym bardziej mogą powodować niedobory, dlatego warto włączyć do diety wegańskiej preparaty witaminowe. Poniższy jadłospis przedstawia dania, których dzienny bilans energii wynosi 1700 kcal. W przypadku kobiet aktywnych warto do takiego jadłospisu wkomponować odżywkę proteinową, która będzie źródłem białek roślinnych.

Rozkład makroskładników

  • Białko 65-85 g
  • Tłuszcze 60-75 g
  • Węglowodany: 200-240 g

Dzień pierwszy

Śniadanie

Jaglanka

Kasza jaglana ugotowana (70 g) zalana mlekiem sojowym (200 g) z dodatkiem maku (10 g) i banana (60 g)

Drugie śniadanie

Koktajl z wegańską odżywką

Odżywkę wegańską (Vegan protein 30 g) rozpuścić w mleku ryżowym (200 ml) i dodać nasiona chia (10 g)

Obiad

Potrawka z soczewicy

Soczewicę gotujemy (90 g). Gdy jest gotowa, podsmażamy ją na oliwie z oliwek (15 g) z boczniakami (100 g), cebulką (100 g) i dodajemy pestki dyni (5 g). Przyprawiamy wg uznania

Kolacja

Grahamka z orzechowym humusem

Hummus naturalny (30 g) mieszamy z masłem orzechowym (25 g). Pastą smarujemy bułkę grahamkę (80 g), dodajemy warzywa do posiłku: papryka (100 g), seler naciowy (80 g)

Dzień drugi

Śniadanie

Owsianka na jogurcie

Płatki owsiane błyskawiczne  (50 g) wcześniej zalewamy odrobiną wrzącej wody, po wystudzeniu dodać do wegańskiego jogurtu (200 g), wymieszać z borówkami (100 g), orzechami nerkowca (15 g) i marakują (30 g)

Drugie śniadanie

Allnutrition Fitking Delicious Vegan Bar Chocolate Brownie

Obiad

Duszone tofu z warzywami makaronem gryczanym

Na oliwie z oliwek (15 g) podsmażyć tofu (130 g), dodać startą marchewkę (55 g), jarmuż (50 g), cukinię (120 g), paprykę (240 g). Przyprawiamy wg uznania. Podajemy z makaronem gryczanym (70 g).

Kolacja

Szarpane wege mięso z bułką

Jackfruit w kawałkach (200 g) podsmażamy na oliwie z oliwek (5 g), z dodatkiem keczupu (5 g), musztardy, słodkiej papryki. Podajemy z bułką pełnoziarnistą (70 g) z dodatkiem humusu (50 g).

Dodatkowo spożywamy warzywa: cebula czerwona (40 g), ogórek kiszony (50 g), pomidor (120 g)

Dzień trzeci

Śniadanie

Gryczanka

Kasze gryczana ugotować (60 g) zalać mlekiem sojowym (200 g) i dodać odżywkę proteinową wegańską (30 g) oraz gruszkę (130 g)

Drugie śniadanie

Koktajl

Zblendować mrożone truskawki (150 g) z mlekiem migdałowym (230 g) i awokado (140 g), można dosłodzić erytrytolem

Obiad 

ALLNUTRITION VEGANMEAL ITALIAN 280g

Kolacja 

Sałatka

Wymieszać ze sobą: pomidor (120 g), rukola (30 g), burak (50 g), czerwona fasola (70 g), kukurydza (30 g), oliwa z oliwek (10 g), syrop z agawy (10 g), sok z cytryny (10 g)

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)