Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni.

Są jednak i takie, które są trwalsze i można je trzymać w szafce, lodówce lub zamrażarce przez dłuższy czas. Żeby nie ulegać pokusie i sięgać po niezdrowe i tuczące przekąski, warto zaopatrzyć się w wartościowe produkty spożywcze o wydłużonej zdatności do spożycia. Będziesz mogła cieszyć się zdrowymi posiłkami nawet wtedy, kiedy nie masz czasu pójść do sklepu po coś świeżego. Oto kilka zdrowych produktów, które zawsze powinnaś mieć pod ręką.

Suszona i konserwowa fasola, soczewica i inne rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe to bogactwo wartości odżywczych (m.in. błonnika, magnezu, witamin z grupy B i żelaza) i świetne źródło roślinnego białka. Zarówno suszone, jak i konserwowe strączki mają długi okres przydatności do spożycia, co czyni je najlepszym niepsującym się produktem spożywczym do przechowywania w kuchni.

Pewnie mało kto wie, ale fasolę w puszkach można przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej przez nawet 2 do 5 lat, a suszona może przetrwać 10 lat. Jak to możliwe? Suszona fasola jest pozbawiona wody, w której mogłyby się skutecznie rozwijać drobnoustroje.

Ze strączków można zrobić wegańskie kotlety, pasty, są także świetnym dodatkiem do sałatek, zup, dań z makaronem itp.

Orzechy, nasiona

orzech włoski

Orzechy i nasiona dostarczają zdrowych tłuszczy, białka, błonnika oraz szeregu witamin i minerałów. W zależności od gatunku można je przechowywać przez kilka miesięcy. Mogą być wykorzystywane do wielu potraw, zarówno tych słodkich jak np. owsianki, omlety, jogurty z dodatkami, jak i wytrawnych sałatek, dań mięsnych itp. Dobrą opcją są również naturalne masła orzechowe bez dodatku cukru i olejów.

Zboża

W zależności od rodzaju, ziarna takie jak orkisz, ryż, amarantus, bulgur, owies i komosa ryżowa można bezpiecznie przechowywać przez wiele miesięcy. Jest to zatem dobry wybór, gdy mówimy o większych zakupach.

Warto pamiętać, że są one doskonałym źródłem błonnika i mikroelementów, w tym witamin z grupy B, manganu i magnezu a spożywanie ich może chronić przed chorobami serca i niektórymi nowotworami.

Mrożone owoce i warzywa

Świeże owoce i warzywa szybko się psują, ale kupowanie ich w postaci mrożonej (lub samodzielnie mrozić) pozwala zawsze je mieć pod ręką. Pod względem wartości odżywczych mrożone warzywa i owoce są porównywalne ze świeżymi. Nadają się do wszystkiego — zup, sałatek, koktajli a owoce także do owsianek, jogurtu lub wypieków.

Świeże owoce i warzywa

świeże owoce

Tak jak wspomniałam, większość świeżych warzyw i owoców szybko się psuje. Nawet jeśli je trzymamy w lodówce. Są jednak i takie, które z powodzeniem wytrzymają kilka tygodni, jeśli są trzymane w odpowiednich warunkach. Należą do nich ziemniaki, bataty, dynia, jabłka, buraki, kapusta, marchew, owoce cytrusowe i inne.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy ma wiele zastosowań, nie tylko tych spożywczych. Przykładowo, jest uniwersalnym środkiem czyszczącym i może być stosowany jako aromatyczny dodatek do sosów i dressingów. Jest to bardzo zdrowy produkt, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i wspierające zdrowie serca.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre tłuszcze, w tym olej kokosowy, masło ghee, oliwa z oliwek, można bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej przez rok, a nawet dłużej. Z tego właśnie powodu możesz na spokojnie kupić większą ilość i zawsze mieć je pod ręką. Zdrowe tłuszcze dodają smaku potrawom, poprawiają wchłanianie niektórych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy z pożywienia.

Przyprawy

Przyprawy i zioła uwydatniają smak potraw i mogą się przydać, jeśli nie chcesz jeść ciągle tych samych smaków. Niektóre z nich np. kurkuma, pieprz cayenne, rozmaryn, cynamon, imbir i inne zapewniają także imponujące korzyści zdrowotne związane ze zmniejszeniem stanów zapalnych czy obniżaniu ryzyka niektórych chorób. Warto jednak pamiętać o właściwym ich przechowywaniu, żeby nie wywietrzały.

Czosnek i cebula

Czosnek i cebula są podstawą wielu przepisów. Dodają smaku, a także wiele korzyści zdrowotnych. Ich regularne stosowanie zmniejsza ryzyko różnych chorób, w tym chorób serca i cukrzycy. Są lubianymi produktami ze względu na ich wszechstronność i długi okres przydatności do spożycia.

Mrożone ryby i mięso

Chcąc mieć pod ręką zapas mięsa, warto robić większe zakupy i mrozić. Żeby sobie ułatwić zadanie, to dobrze jest poćwiartować na kawałki i wrzucać je do zamrażarki w takich porcjach, jakie później będziemy spożywać. Dzięki temu nie będziesz musiała rozmrażać dużych kawałków, które mogłyby się zmarnować.

Pamiętaj też, że to, że mięso lub ryba są zamrożone, nie oznacza, że takie produkty są przydatne do spożycia przez lata. Przykładowo, mięso będzie bezpieczne przez okres nawet do roku, natomiast ryby do pięciu miesięcy. Oczywiście mrożenie i czas wpływają na utratę walorów smakowych i o tym też warto pamiętać.

Jajka

Jajka to wszechstronny pokarm, który możemy wykorzystać o każdej porze dnia. Mają dużo białka, mnóstwo witamin i minerałów i do tego mogą przetrwać w lodówce do pięciu tygodni. Jajka możesz zjeść na miliony sposobów, gotowane, smażone, w formie omletów, wypieków, zapiekanek itp.

Podsumowanie

Mając lodówkę, spiżarkę i zamrażarkę zaopatrzoną w zdrową żywność, możesz zawsze przygotować coś pysznego i pożywnego, bez konieczności wychodzenia na zakupy. Już niestraszna Ci będzie niehandlowa niedziela, bo sobie znakomicie poradzisz z tym, co masz. Przejrzyj jeszcze raz powyższą listę produktów o długim terminie spożycia i sprawdź, czego Ci jeszcze brakuje.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)